Děti potřebují každý den alespoň hodinu pohybu, upozorňují pediatři

Podle statistických údajů má více než 20 % českých i evropských dětí nadváhu a doporučené pohybové aktivitě v trvání alespoň jedné hodiny denně se věnuje sotva každé desáté dítě. Jak tento nešťastný stav prolomit? Příklady táhnou, a tak je na rodičích, aby své potomky motivovali k pohybu a chodili s nimi ven každý den. Přitom zábavné a zároveň bezpečné sportování je dnes dostupné pro každou rodinu i všechny věkové kategorie dětí.

Nová dětská hřiště vznikají v celé České republice

Ještě nikdy u nás nebylo tolik dětských hřišť, navíc s tak atraktivními herními prvky, kovovými i dřevěnými. Nanejvýš jsme je mohli obdivovat na západ od našich hranic. Dnes už si i české děti mohou dopřát šplhací stěny, provazové žebříky, důmyslné prolézačky, síťové věže, skluzavky, houpačky, mosty, tunely, mega trampolíny, lanovky a mnoho dalších pomůcek, které podporují jejich přirozenou touhu po pohybu. Když se podíváte do databáze dětských hřišť, možná vás překvapí, jaké zajímavé vyžití pro děti máte ve svém bezprostředním okolí, ať už si vyberete věkové rozmezí 2 až 5 let, nebo 5 až 12 let. Také na mládež, dospělé a seniory je pamatováno – vznikají pro ně venkovní posilovny.

Dětem je třeba dát i volnost, nejen organizovaný sport

Pediatři poukazují ještě na jeden problém v souvislosti s pohybovými aktivitami dětí. Mnozí rodiče se upřímně snaží zorganizovat dětem účelně čas a přeženou to. Tím, že je dítě zaměřeno na intenzivní trénink vybraného sportu, nemá už dostatek času ani energie na přirozený zábavný pohyb, rozvíjení fantazie a poznávání přírody. Kvůli tlaku na výkon ztrácí radost ze sportu jako takového, a navíc může být ohroženo jednostrannou zátěží.

Naučme děti zase chodit ven

Každé dítě potřebuje pravidelný spontánní pohyb přizpůsobený jeho věku – dostatek běhání venku, hru na hřišti, jízdu na odrážedle a pak na kole, in-line bruslích, skateboardu, míčové hry s kamarády, badminton a podobně. Není řečeno, že to musí být hodina v kuse. Když se vám podaří děti přitáhnout ke třem aktivitám po 20 minutách, o víkendu déle, třeba na společném výletě, bude to skvělé. Položíte tím základ k vybudování jejich fyzické kondice a kladného poměru ke sportu v dospělosti. Dítě, které se pravidelně hýbe na čerstvém vzduchu, bude celkově zdravější, mentálně výkonnější i psychicky odolnější, což je v dnešní náročné době obzvlášť důležité.

Zpět na seznam článků